Portretten van Barakkenaars

Baanbrekende ontdekking!
De Barakkenaar heeft, behalve een eigen volksaard, ook een eigen fysionomie!
Ontdek de verschillen!

Zo stond er te lezen in het Museum voor 1 Dag van de Barakken!

Wie de Barakkenaar is, is niet te vatten in één woord of één zin.

Want de Barakken … dat is een superdiverse buurt van 50 verschillende nationaliteiten. Soms komen de Barakkenaars van ver, soms ook niet… in afstand gemeten welteverstaan. Van Bulgarije tot Canada, Marokko tot Patagonië, Limburg tot Oost-Vlaanderen, van Kortrijk tot Geluwe, van Menen tot de Barakken zelf.

En iedere Barakkenaar met zijn of haar eigen karakter en verhaal.

Om het karakter van de Barakkenaar te schetsen, gingen we aan de slag. We maakten portretten van Barakkenaars, we verzamelden giften met een persoonlijk verhaal aan, en lieten Barakkenaars al mijmerend turen naar hun eigen buurt.

Alle persoonlijke verhalen samen geven een voorzichtige inkijk op het mogelijke karakter van de Barakkenaar, die een weerspiegeling is van de rijke diversiteit van de Barakken.

Portretten van Barakkenaars

Om het karakter van de Barakkenaar te schetsen, ondernam schrijver-regisseur Frederic Dehaudt (Centrum voor Stedelijke Acupunctuur) tijdens het voorjaar ’18 een trektocht door de Barakken op zoek naar de vele grote ‘petites histoires’ die bij iedere Barakkenaar aanwezig zijn als levend erfgoed.

De gevonden Barakkenaars waren oud, jong, superdivers, oudkomer en nieuwkomer. De aangetroffen verhalen waren oude en nieuwe verhalen, generaties lang overgeleverd, of persoonlijke verhalen van oude en nieuwe Barakkenaars.

Frederic publiceerde enkele portretten van Barakkenaars in de KW Menen (zie hieronder), en zal finaal het karakter van de Barakkenaar beschrijven en vertellen.

Het verhaal van Rudy Tyberghein van café Bucksom

KW - 29 juni 18

Het verhaal van Chihuahua

KW - 22 juni 18

Het verhaal van Jan Wielockx (buurtwerker)

KW - 15 juni 18

Het verhaal van DING WEI-WEN JOU

KW - 8 juni 18

Het verhaal van Dancy Sasy

KW - 1 juni 18

Het verhaal van BONAVENTURE BALONGO MATEBE

KW - 26 mei 18

Het verhaal van André Pille (deel 2)

KW - 18 mei 18

Het verhaal van André Pille

KW - 9 mei 18 (1)KW - 11 mei 18 (2)

Het verhaal van Eric Vantomme

KW - 4 mei 18

Het verhaal van Danny Vandekerckhove

KW - 27 april 2018 - deel 1KW - 27 april 2018 - deel 2


Giften aan het Museum voor 1 Dag van de Barakken

We daagden ook de Barakkenaars zelf uit om hun grote ‘petites histoires’ als gift, een stukje persoonlijk levend Erfgoed, te doneren aan de karakterbeschrijving van de Barakkenaar.

Op Erfgoeddag (22 april ’18) nodigden we alle Barakkenaars uit naar het Museum voor 1 Dag van de Barakken. Het Museum voor 1 Dag was bij start echter leeg, en we hadden alle Barakkenaars nodig om er een echt Museum van de Barakken van te maken.

Welke foto, welk voorwerp van zichzelf zouden de Barakkenaars als gift doneren om de collectie van het Museum voor 1 Dag te vullen? Het waren allen foto’s en voorwerpen die iets zegden over zichzelf, over hun passie en dromen, over het wonen in de Barakken, over de geschiedenis én de toekomst van de Barakken.

Zie Museum voor 1 dag van de Barakken


Buurtturen met de Barakkenaars

Tijdens de zomer van 2018 trok woordkunstenares Tine Moniek met twee stoelen de Barakken binnen om samen met Barakkenaars te turen naar hun eigen buurt, en aan de babbel te geraken met buren.

Na het turen naar de buurt, schreef Tine fragmenten van karaktertrekken, waarin ze zich inspireerde op wat er te zien en te beleven was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s