Love on the bridge!

LOVE ON THE BRIDGE
DE VERHALEN VAN DE BARAKKEN

Slotevement van Barak Futur!
Start: 14u. op de Leiebrug
Locaties: Leiebrug, Rijselstraat, Sint-Jozefskerk en Sint-Jozefsplein.
Iedereen welkom!

Op zondag 30 september nodigden we om 14u aan de Leiebrug alle Barakkenaars, en alle sympathisanten van De Barakken, uit om naar de verhalen van de Barakken te komen luisteren!

  • Een huwelijk aan de Leiebrug, net zoals meneer Destoop en mevrouw Velghe tijdens De Tweede Wereldoorlog trouwden in het niemandsland tussen de Franse en Belgische grens in De Barakken!
  • Berichten over De Barakken aan de wereld!
  • Stoet van muzikanten, Les Figurettes Fénoménales En Plein Public, en hopelijk vele mee dansende beentjes uit de Barakken door De Barakken naar het Sint-Jozefsplein. Alle beentjes (oude, kromme, behaarde, gekleurde…) zijn welkom op de enige repetitie op dinsdagavond 25 september om 19u op het St Jozefsplein.
  • Wonderlijke theatervoorstelling door Frederic Dehaudt (CSA – Centrum voor Stedelijke Acupunctuur) met verhalen uit de Barakken, én met Barakkenaars.
  • Expo door Michel! vzw over de Barakken, en met verhalen, foto’s, etc van de Barakken.
  • En uiteraard ook…feest! met een feesttent, lekkere drankjes, accordeon en andere mooie deuntjes, …

Een mooie herinnering aan Love on the Bridge – De verhalen van de Barakken!

Met dank aan Amir Turayev van Amiracle – Video Productions & Photography voor de film en Loïc Gossieaux voor de bijhorende mooie muziek!!

Berichten over de Barakken aan de wereld!

Jordy Calbert – Barakkenaar

Brief langs de Leie. – ‘k Ga eerst en vooral mezelf voorstellen. Ik ben Jordy Calbert, 19 jaar en woon al mijn hele leven in De Barakken, Menen. Mijn hobby’s zijn aan auto’s werken, voetballen en uitgaan. Wat ik hier, in De Barakken, positief vind is dat er een bewonersgroep is, waar ik ook lid van ben. Die zorgen voor activiteiten in De Barakken om het zo aangenaam mogelijk te maken. Ook is het positief dat er een plek is gekomen waar jongeren kunnen samen komen hier in de Zuidstraat. Dat allemaal dankzij Jonathan Eggermont. We zijn heel blij dat hij er is, want zonder hem zou er hier in De Barakken niet veel te beleven zijn voor kinderen en jongeren. We zijn ook blij dat zijn contract al 2 jaar op rij wordt verlengd. We weten ook dat binnen x-aantal jaren zal worden gewerkt aan de brug. Wat zou ik dan nog graag zien veranderen in De Barakken? Graag dat er wat meer groen is, wat meer speelruimte voor kinderen + ook mooie winkels, niet allemaal dezelfde. Heel belangrijk: dat er een deftige ruimte komt waar jongeren hun ding kunnen doen en waar dat we ook dingen kunnen organiseren door de bewonersgroep. Laat ons duimen voor een positieve toekomst!

Jan Wielockx – Buurtwerker Samenlevingsopbouw W-Vl

Ik heb met Barakkenaars gesproken…. Over wat zij nodig hebben, wat zij goed vinden, over wat beter kan. Ik heb niet met ALLE Barakkenaars gesproken maar wel met een deel er van. Mensen vertellen dingen, in het lang en in het kort. Zo kom ik te weten wat ze willen en wat er schort.

De wijk verandert elke dag. Nieuwe buren, opgekuiste pleintjes die na 1 dag terug vuil zijn, elk weekend de Franse invasie, ook al is het al iets minder dan vroeger. Er zijn mensen die hier willen vertrekken maar er zijn ook mensen die hier willen blijven. Mensen die willen blijven in de Barakken hebben vragen, frustraties, ze willen gehoord worden.

De Zuidstraat wordt verkocht en er worden ongeveer 135 huizen en winkelpanden gesloopt voor de Leiewerken. Mensen willen weten wat er in hun wijk gebeurt omdat ze een deel van die wijk zijn.

De Leiewerken zullen het gezicht van de Barakken zeker voor een deel veranderen. Alles zal er wat ‘chiquer’ uit gaan zien. Voor Barakkenaars is het belangrijk dat ook andere dingen er beter gaan uit zien: een betere kwaliteit van de huizen, propere pleinen, minder leegstand en meer verschillende winkels, een plaats waar ze elkaar kunnen ontmoeten om te babbelen of om te feesten. Zeker in een wijk waar zoveel culturen leven, is het belangrijk dat er een plaats is waar die culturen samen én apart hun ding kunnen doen.

Voor mensen die hier willen blijven wonen, is het belangrijk dat zij hier ook MOGEN en kunnen blijven wonen. Er moeten dingen verbeteren maar de Barakken moeten ook de Barakken BLIJVEN.

Mensen willen dat hun wijk wordt gerespecteerd door de stad, dat ze niet in de kou blijven staan. Huizen mogen niet TE duur worden, want dan kunnen veel wijkbewoners niet meer blijven. De vernieuwde Leiebrug en het nieuwe gezicht van de Leieboorden kan kansen bieden om een positief verhaal voor de wijk te schrijven. Maar het is belangrijk dat we verder doen met alle mensen die hier nu wonen. Want al die mensen zijn een stukje van de Barakken. Zij maken de identiteit van de wijk!

Tijs De Schacht – coördinator regionale Erfgoedcel ZuidWest

We kennen de grootse musea, bibliotheken, archieven. Experten roepen daarbij objecten, boeken en papier uit tot erfgoed. Ze presenteren dat erfgoed als kunstwerken, steriel, afgeschermd en afgemeten. Zij vertellen ons – soms op een schoolse… soms een speelse manier – wat iets is, wat het verhaal is. Ze kleuren als het ware de lijntjes en de vlakken van de tekening. Opmerkelijk genoeg zie je in zo’n beeld de ouderdom, materialen soms groter vermeld staan dan het eigenlijke verhaal.

Erfgoed hoeft niet over grootse zaken te gaan, over de kleur van de tekening. En nog minder klopt de redenering dat we geschiedenis en erfgoed koesteren om er morgen iets uit te leren. U hoort het misschien wel als boutade. Maar ze is niet juist. Alsof we de fouten van het verleden niet overnemen. Wat veelal wel waar is, is dat mensen zichzelf vinden in dit erfgoed, iets leren over wat ze leuk vinden, wat hen intrigeert, wat hun plekje is.

Als erfgoed over jezelf gaat, is dus niet alles terug te leiden tot grootse verhalen. En uiteindelijk gaat erfgoed niet over gisteren maar over vandaag. Het gaat niet over het object, het gaat over jou en hoe je naar dingen kijkt. Wie je bent, waar je leeft, wat je omgeving is, hoe die vorm kreeg en krijgt, what makes you tick.

Als wij als partner in dit project één iets hebben gezien is dat de barakken heel wat stemmen hebben en dat gisteren, vandaag en morgen actueel zijn. Met een museum van één dag, foto’s, verhalenavonden, pop-up initiatieven, het opschrijven van verhalen, een theatervoorstelling en een fichebak godbetert krijgt iedereen die dit wil een beeld op gisteren, op vandaag en op morgen. En dat op de barakken in haar diversiteit.

Je maakt daarbij zelf je verhaal, je babbelt en discussieert. En zo door te converseren neemt iemand anders je verhaal en erfgoed op in zijn of haar beleving van je straat, je buurt, je barak. Een nieuw verhaal groeit. Ze houden we de verhalen dus vast. We conserveren. Erfgoed is niet statisch en steriel. En zo, al doenden zijn we aan het converteren, veranderen wij, het verhaal, het erfgoed, je buurt de wijk, je barak.

Converseren, Conserveren, Converteren. De werkwoorden leiden tot een spraakverwarring, ze lijken inwisselbaar maar ze tonen in essentie, zeker hier in de barakken wat erfgoed is.

Een grote pluim aan zij die hier veel tijd in investeerden en niet aflieten, bleven proberen en die hier waarschijnlijk niet al te snel weg zijn! La conversion est en route.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s